...

İlk Marangoz Ahşap Ustası

İlk Marangoz Ahşap Ustası

İlk Marangoz Ahşap Ustası:

Hz. Nuh’un asıl adı Abdulcabbar veya Abdulgaffar’dır; Nuh, onun lakabıdır. Babası Lamek b. Metuşalah, annesi ise Rakil’in kızı Kınûşî’dir. “Nuh” lakabının verilme nedeni, kavmini günahlarından dolayı “nevha” okumaya davet etmesidir. Nevha okumak, kavmini tevhide çağırmak anlamına da gelebilir. Hz. Adem’in (a.s) inişinden 1642 yıl sonra doğmuş ve 400 yaşında peygamber olmuştur.

950 yıl boyunca halkını ibadete ve tevhide davet etmiş, ancak bu çabalarının sonucunda yalnızca 40 erkek ve 40 kadın kendisine iman etmiştir. 950 yıl süren davetin sonunda kavmine tufan azabı gelmiş, tufandan sonra 350 yıl daha yaşamış ve yaklaşık 1290 yaşında vefat etmiştir. Mezarı şu anda Necef-i Eşref’tedir.

500 yaşında “Sam”, “Ham” ve “Yafes” adlı üç oğlu dünyaya gelmiştir. Hz. Nuh’un lakaplarından biri “Şeyhu’l-Enbiya”dır, çünkü Hz. Adem’den sonra hiçbir peygamber Onun kadar uzun yaşamamıştır. Hz. Nuh, Ulu’l-Azm ve şeriat sahibi ilk peygamber olup, zeki, fasih ve beliğ özelliklere sahip olduğu söylenir.

Akıl ve sabrı fazlaydı; münazarada, delil getirmede, burhanda ve cedelde güçlü, basiretli ve bilgiliydi. Nuh, büyük bir sabır ve tahammülle kavminin hidayeti için uğraştı. Güzel ve gönül okşayıcı sözlerle konuşur, ümitli olur ve asla ümitsizliğe kapılmazdı. Davetini en güzel teknikle yapar, tatlı bir dille risaletini tebliğ ederdi.

Dost Ahşap Bilgiler.

Gece gündüz, açıkta ve gizlide, bazen sürekli, bazen ara vererek kavmini hidayete yönlendirmeye çalışır, dikkatlerini yaratılış sırlarına çekerdi. Ancak kavmi, Onun bu davetine karşı inat yolunu seçti ve safsatayı had safhaya ulaştırdı. Batılı hakka, helaketi kurtuluşa tercih ettiler.

İş öyle bir noktaya geldi ki Hz. Nuh, ruhunun azametine rağmen elini duaya kaldırdı ve ağlayarak şöyle dedi: “Allah’ım! Bunlar davetimi kabul etmediler.” Allah-u Teala da Nuh’un bu sözlerini teyit edercesine kavminin iman getirmesinin artık mümkün olmadığını ima ederek şöyle buyurdu: “İman getirenlerin dışında kavminden kimse iman getirmeyecektir.

Hz. Nuh’un gemiyi nasıl yaptığına gelince, bu konuda çok uzun bir zaman geçtiği için kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Kur’an, tarih kitabı olmaktan çok hidayet kitabı olduğundan kıssanın eğitici yönüne odaklanmıştır. Ancak kesin olan bir şey var ki, marangozluk Hz. Nuh’tan önce de vardı; çünkü ağaç ve tahta kullanımı yaygın bir şekilde kullanılıyordu. Bazı tefsirlerde Hz. Nuh’un önce marangozluk yaptığı, ardından peygamberliğe seçildiği belirtilmektedir. Allah’ın ilhamıyla ilk gemiyi yapan kişi galiba Hz. Nuh’tur.

Alışveriş Sepeti
Scroll to Top
Canlı Destek
Canlı Destek
Canlı Destek